söndag 28 februari 2010

Rut

Rut eller Ruth är ett kvinnonamn med hebreiskt ursprung. Betydelsen är osäker och olika förklaringar har föreslagits, bland annat vänskap, medkänsla och herdinna. Rut verkar också vara en nagel i ögat på oppositionen. Ett gränsland där moderna tvåfärgade yrkespolitiker delar sina åsikter åt olika håll. Detta ger upphov till ett antal ofärgade frågeställningar.

- Är det moraliskt försvarbart att ha två karriärer i en jämställd familj?

- Kan man verkligen anse barnpassning och städning som arbetslöshetens räddande ängel eller är de bara ett verktyg som befäster klassklyftan och stärker gamla trötta värderingar?

- Om Rut innebär att familjer med lite lägre inkomst har en möjlighet att skapa ett bättre utgångsläge genom två bra inkomster istället för en, tjänar icke då detta jämställdheten och klassutjämningen?

- Är det skattebetalarnas ansvar att finansiera de välbärgades barnpassning och rena hem eller ska man anta att de som verkligen behöver dessa tjänster har råd ändå?

Dessa frågor har inga självklara svar, men tydligt är att om man skall få förtroende hos potentiella väljare så bör man välja en linje och hålla sig därefter. Precis som Johnny Cash.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar